• Reglerne om opsigelse, når du er arbejdsgiver

    Hvis en arbejdsgiver overvejer at opsige en medarbejder, er der en række ting at være opmærksom på. Skal der være en rimelig begrundelse for opsigelsen? Hvad er opsigelsesvarslet? Er medarbejderen særligt beskyttet? Hvad skal der stå i en opsigelse?
  • Fritstilling

    Fritstilling betyder, at en medarbejder i opsigelsesperioden fritages for arbejde og ikke skal stå til rådighed, men stadig får sin sædvanlige løn. Medarbejderen skal dog fortsat opføre sig loyalt og søge nyt arbejde.
  • Fratrædelsesgodtgørelser

    En fratrædelsesgodtgørelse er en kompensation, som visse medarbejdere har krav på ved opsigelse fra arbejdsgiverens side. Funktionærloven giver ret til 1 eller 3 måneders løn ved hhv. 12 og 17 års anciennitet. Godtgørelsen inkluderer fast løn, tillæg, personalegoder og pension og beskattes efter særlige regler.
  • Særligt beskyttede medarbejdere

    Nogle medarbejdere er særligt beskyttede mod opsigelse, fx gravide, tillidsrepræsentanter, lærlinge og ansatte med 25 års anciennitet. Opsigelse må heller ikke ske på baggrund af køn, alder, religion, handicap m.m. ifølge forskels- og ligebehandlingsloven.
  • G-dage

    G-dage er arbejdsgiverens betaling til en fratrådt medarbejder for de første to ledighedsdage, hvis vedkommende er medlem af en a-kasse og har arbejdet mindst 74 timer inden for fire uger. G-dage skal som udgangspunkt betales ved opsigelse eller tidsbegrænset ansættelse, men ikke hvis medarbejderen selv siger op eller straks starter nyt job. Udbetalingen skal ske hurtigt og tydeligt fremgå af lønsedlen.
  • Hvornår kan en medarbejder bortvises?

    En medarbejder kan bortvises med øjeblikkelig virkning ved grov misligholdelse af ansættelsesforholdet, f.eks. ved tyveri, vold eller illoyalitet.