Vil du opsige en medarbejder?
Der er flere ting, du skal være opmærksom på, når du ønsker at opsige en medarbejder. Derfor anbefaler vi, at du ringer til os, før du opsiger medarbejderen.
Når du opsiger en medarbejder, er det derudover vigtigt, at du har dokumentationen på plads. Det skal blandt andet være klart og tydeligt, hvornår medarbejderen skal fratræde, samt om medarbejderen bliver fritstillet eller skal arbejde i opsigelsesperioden.
Personalejuridisk Rådgivning kan hjælpe dig med, hvilke overvejelser du bør gøre dig, og vurdere risikoen på opsigelsen samt lave et opsigelsesbrev til medarbejderen, der lever op til alle regler.
Du kan bestille hjælp til opsigelsessag eller ringe til juristerne på 72 27 90 16. Du kan også læse mere i PersonaleGuiden.
Læs om opsigelse af en medarbejder
Bestil hjælp til en opsigelsessag
Er du blevet kontaktet af en fagforening?
Du kan altid kontakte Personalejuridisk Rådgivning, hvis du modtager krav fra en fagforening.
Vi kan hjælpe med at vurdere fagforeningens krav ud fra lovgivningen, medarbejderens kontrakt og en eventuel overenskomst. Derudover kan vi hjælpe dig med at forhandle med fagforeningen, hvis I ønsker at indgå et forlig.
Hvis du ønsker, at vi hjælper dig med fagforeningssagen, kan du ringe til juristerne på 72 27 90 16.
Sådan fratræder du en medarbejder
Vi gennemgår følgende emner:
- Sådan gør du i DataLøn
- Hvorfor skal jeg fratræde medarbejderen i DataLøn
- Indberetning af feriepenge ved fratrædelse
- Skal vi anvise feriepengene for dig?
- Husk også!
- Har du styr på reglerne om fratrædelse eller opsigelse?
Når en medarbejder fratræder, skal du indsætte en fratrædelsesdato på medarbejderens stamdata. Det gør du inde i menuen under Medarbejder. Her markerer du medarbejderen, klikker på de 3 prikker i højre side og fratræder medarbejderen.
Herefter vælger du hvilken dato din medarbejder fratræder, afslut ved at klikke på Fratræd. Du skal senest indsætte fratrædelsesdatoen samtidig med, at du laver den sidste løn til medarbejderen.
Når du fratræder medarbejderen i DataLøn, sikrer du, at antallet af feriedage bliver korrekt. Det er nemlig fratrædelsesdatoen der afgør, hvornår DataLøn stopper indberetningen af feriedage til medarbejderen. Desuden bliver dit abonnement beregnet ud fra det antal medarbejdere, du har registreret i DataLøn. Hvis ikke du fratræder dine medarbejdere, vil DataLøn fortsætte med at anmode om elektroniske skattekortoplysninger, og det kan resultere i en bøde fra SKAT. Du risikerer også at betale mere for dit DataLøn abonnement end nødvendigt.
Feriegodtgørelse - her skal du ikke gøre noget Ferie med løn - du skal huske at anvise feriepengene
Hvis medarbejderen har ferie med løn, skal du senest indberette feriepenge ved den sidste afleveringsfrist for den måned, hvor medarbejderen fratræder. Hvis du skal indberette feriepenge for en medarbejder, der får ferie med løn, kan du med fordel læse denne vejledning: Anvisning af feriepenge - ferie med løn.
Husk også! At udbetale eventuelt rest saldo på fritvalgsopsparingen, det kan du gøre i løndel 1F. Se vejledning. Fritvalgssaldoen nulstilles ikke før at medarbejderen slettes permanent i systemet efter ca. 2 år uden aktivitet. Hvis du ønsker, at vi skal anvise feriepengene for dig, kan du bestille hjælp til opgaven her. Vi fakturerer efter gældende prisliste.
Der kan opstå mange juridiske problemstillinger i et ansættelsesforhold, og det kan være svært at holde styr på de løbende ændringer i lovgivningen. Vores jurister kan hjælpe dig med at holde styr på reglerne, og rådgiver blandt andet inden for ansættelse, barsel, dagpenge, opsigelse, ferie og sygdom. Har du brug for juridisk rådgivning, kan du ringe til vores jurister på 72 27 90 16- |